محصولات آهنی امروزه در ساختمان سازی کاربردهای مختلفی دارند. پروفیل ناودانی را میتوان ازجملهی مقاطع بسیار کارآمد در ساختمانسازی و صنعت دانست که آن را به نامهای UNP و UPE نیز میشناسند. عبارت یو پی ان UPN که برای این پروفیلها به کار میروند خلاصهشدهی این کلمهها است:
قیمت ناودانی
این پروفیلها را به نام U-Channel یا کانال یو شکل نیز نامگذاری کردهاند. شاید بتوان گفت معمولترین نمونههای این مقاطع ناودانیهایی است که با فولاد ساختمانی تولید میشوند و آنها را آهن ناودانی نامیدهاند. این نوع از پروفیلها همواره با سایزهای خاصی تولید میشنود که خود بر اساس استاندارد منحصربهفرد است. حتماً نام نبشی را همبارها در کنار نام این پروفیل شنیدهاید حتی تیرآهن نیز عموماً بانام این مقاطع باهم آورده میشود به همین دلیل هم هست که در مورد همهی این پروفیلها برخی استانداردهای مشترک وجود دارند که میتوان به آنها استناد کرد. قیمت نوع آهنی این پروفیل کاملاً وابسته به چگونگی تولید آن دارد.
علاوه بر این انواع پرسی این پروفیلها به مواردی مانند بهای ورق سیاه، قیمت ورقهای روغنی و نیز هزینهای که صرف خرید ورق گالوانیزه میشود بستگی دارد. علاوه بر اینها نوع فابریک این پروفیل نیز برای قیمت کاملاً تابع فی آهن در همان روز است. همانطور که دیدید از دو نوع پروفیل فابریک و پرسی صحبت کردیم. اینها انواع مقاطع این پروفیل ها هستند که به علت تفاوت در نحوهی تولید به وجود میآیند.
انواع پروفیل ناودانی
همانطور که پیشتر نیز گفتیم این نوع از پروفیلها دارای دو نوع هستند که بر اساس شیوهی تولید شدنشان از هم مجزا میشوند. در تولید مقاطع پرسی از دستگاههای قالب بهره گرفته میشود. ورق آهنی که برای ساخت این پروفیلها مورداستفاده قرار میگیرد میتواند دارای پهناهای متفاوتی باشد. سپس این ورق را از خط تولید میگذرانند و به کمک پروسهای به نام حالتدهی سرد یا نورد سرد به شکل موردنظر یعنی ناودانی درمیآیند.
در کنار اینها با توجه به وضعیت و نیز محلی که قرار است پروفیل مورداستفاده قرار بگیرد به کمک یک دستگاه گیوتین در ابعاد دلخواه برش داده میشوند و اگر درعینحال نیاز به فرم خاصی از این پروفیلها داشته باشیم دستگاه خم میتواند به فرم دهی پروفیل به شکل موردنظر کمک کند. انواع فابریک این مقاطع نیز به روش خاص خود تولید میشوند. برخلاف نوع پرسی برای ساخت پروفیل فابریک از همان ابتدا ورق را به شکلی که میخواهند فرم میدهند. این عمل بهوسیلهی پروسهی نورد گرم صورت میپذیرد.
عموماً این پروفیلها در دو سایز شش و دوازده متری ساخته میشوند که البته بسته به نوع پروفیل برخی فقط در ابعاد شش متری، برخی فقط در ابعاد دوازده متری و برخی در هردوی این سایزها به تولید میرسند.
دسته بندی دیگر پروفیل ناوادنی
علاوه بر این دستهبندی دیگری نیز برای این پروفیلها موجود است. نخست پروفیلهایی که به آنها اروپایی گفته میشود و از خارج از کشور تهیه میشوند و دیگری پروفیلهای داخلی که همانطور که از اسم آن برمیآید در داخل کشور تولید میشوند. پروفیلهای اروپایی ازنظر شکل ظاهری بهتر از نمونههای ایرانی بوده و همچنین اگر بخواهیم آنها را ازنظر وزنی نیز مقایسه کنیم سبکتر از انواع تولیدی داخل هستند. ازجمله معروفترین تولیدکنندگان داخلی کارخانهی شکفته در مشهد است که پروفیلهای تولیدشده بهوسیلهی آن از سطح کیفی بسیار خوبی برخوردار هستند. همانطور که در بالاتر نیز گفته شد این پروفیلها را با حروف اختصاری UPN نشان میدهند. به همین علت در نقشهها چه فارسی و چه لاتین از این حروف برای نمایش این پروفیل استفاده میشود. همچنین از عبارت UPE نیز استفاده میکنند که E مختصر شدهی استاندارد اروپایی یا European است.
مشخصههای پروفیل ناودانی چیست؟
این دسته از پروفیلها از دو قسمت تشکیل میشوند که عبارت هستند از: یک جان که به آن web نیز گفته میشود و دو بال که به آنها flags نیز میگویند. شمای کلی این مقاطع شبیه به حرف انگلیسی Uاست که در کل طول پروفیل میتوانید این شکل را مشاهده کنید. این دسته از پروفیلها هم برای کارهای ساختمانی و هم برای استفادههای صنعتی کاربرد دارند. کاربرد ساختمانی این پروفیلها میتواند در موارد زیر باشد: ساخت چهارچوبهای در و پنجرههای یک سازه، مرمت قسمتی از سازهها که دچار آسیب شدهاند و غیره.
در مورد عملکرد این پروفیلها در صنعت نیز میتواند موارد زیر را در بگیرید: ساختن قابها و پایه برای انواع امکانات صنعتی، ساختن ساپورت برای خط های لوله، در پالایشگاه ها و در یونیتهای پایپینگ، ساخت سازهها و سکوها، استفاده در صنعت راهسازی در نقش پایههای گارد ریل و نیز سیار امکانات ترافیکی و بسیاری کاربردهای دیگر. عموماً برای بیان مشخصههای این پروفیلهای مانند ابعاد از جدول اشتعال استفاده میکنند. با کمک این جدولها قادر هستیم وزن این پروفیلها را بر طبق سایز آن به دست آوریم. در این نوع از استانداردها مواردی که ذکر میشوند شامل اینها هستند: معین کردن ویژگیها، شیوههای آزمون، نمونهبرداری و نشانهگذاری ناودانیهای نورد گرم و لبهگرد بال شیبدار.
پرکاربردترین ناودانیها کدام هستند؟
یکی از پرکاربردترین ابعاد موجود برای این پروفیلها سایز 10 آنها است. عموماً پروفیلهای 4 تا 16 از بقیهی سایزهای آن پراستفادهتر است. البته که این پروفیلها میتوانند بهصورت استاندارد ابعاد 30 یا همان پروفیل 3 تا 400 یا همان پروفیل 40 را نیز کاور میکنند. سایزهایی که از این ابعاد بزرگتر باشند همواره بهصورت سفارشی تولید میشوند و آنها را بر اساس مشخصههایی که مدنظر سفارشدهنده است تولید میکنند.
ازجمله مزیتهای این پروفیلها میتوان به استحکام آنها در مقابل بروز تنشهای بزرگ، سرعت بالا برای نصب شدن، مقاومت خوب این پروفیلها برای استفاده در دهانه یا خرپاها، اشغال کردن فضای کمتر در ضمن بهرهمندی از مقاومت زیاد، پایین بودن وزن اسکلت فلزی آنها، مقاومت در مقابل ضربه و برخورد، پایین بودن پرتی آن و غیره … حال با توجه به انواع مختلفی که این محصول دارد افراد میتوانند با توجه به نیاز خود و کاربرد مورد نظر بهترین و متناسبترین را از بین آنها انتخاب نمایند.